ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

Κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Απρίλιο
REUTERS/Stringer/φωτογραφία αρχείου

Υποχώρησε τον Απρίλιο ο ρυθμός  ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, τον Απρίλιο.

Κλείνοντας στις 52.9 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 55.0 μονάδες του Μαρτίου, ο δείκτης υπέδειξε σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης τον Απρίλιο, μολονότι ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ανάπτυξη ήταν ευρείας κλίμακας, ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε κάθε έναν από τους τρεις επιμέρους τομείς που εξετάζονται, και κυρίως στον τομέα παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από την ένατη συνεχή αύξηση των νέων παραγγελιών. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν και πάλι, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης των εξαγωγών σε επτά μήνες. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμοί αύξησης εξασθένησαν και στις δύο περιπτώσεις.

Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας μετριάστηκε ελαφρώς από την υψηλή τιμή-ρεκόρ του Μαρτίου. Παρόλ’ αυτά, ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.

Η εξασθενημένη ζήτηση των πελατών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν την αγοραστική δραστηριότητα με ασθενέστερο ρυθμό τον Απρίλιο, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα των τεσσάρων μηνών συνεχούς αύξησης.

Η παραγωγή αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, μολονότι στον ασθενέστερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, δεδομένης της μικρότερης αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. Η αύξηση ήταν ευρείας κλίμακας σε όλους του επιμέρους τομείς και κυρίως αναφέρθηκε από τους παραγωγούς ενδιάμεσων αγαθών. Παρά τη βραδύτερη αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών υποχώρησε για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Απριλίου, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός, δεδομένου ότι ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών. Αντιθέτως, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με επιταχυνόμενο ρυθμό, μολονότι παρέμεινε αισθητά ασθενέστερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του κόστους εισροών.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη εξακολούθησε να αυξάνεται, καταγράφοντας και πάλι υψηλή τιμή-ρεκόρ τον Απρίλιο, δεδομένου ότι οι ενισχυμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η έντονη ζήτηση από το εξωτερικό αναφέρθηκαν ως παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: «Μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μετριάστηκε τον Απρίλιο, καταγράφοντας επίπεδα ανάλογα με αυτά που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

»Η επιβράδυνση ήταν ευρείας κλίμακας και παρατηρήθηκε στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες και στην αγοραστική δραστηριότητα που αυξήθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς. Παρόλα αυτά, οι δείκτες προσδοκώμενων μελλοντικών εξελίξεων εξακολούθησαν να υποδεικνύουν κάποια θετικά σημάδια, δεδομένου ότι η επιχειρηματική αισιοδοξία και η αύξηση της απασχόλησης ήταν, αντίστοιχα, η εντονότερη και η τρίτη ισχυρότερη αύξηση που έχει σημειωθεί, αφήνοντας ενδεχομένως να εννοηθεί ότι οι εταιρείες αναμένουν συνέχιση της ανάπτυξης μέσα στους επόμενους μήνες, μολονότι σε ασθενέστερο βαθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ