ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Προς αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούνιο

Fed: Προς αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούνιο
Reuters

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τo επιτόκιo αμετάβλητo στο 1,5 με 1,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν πως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2% θα διατηρηθεί, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στον στόχο της και ότι αναμένεται να κινηθεί μεσοπρόθεσμα κοντά στον συμμετρικό στόχο του 2%.

Τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας διέγραψαν από την ανακοίνωση τη φράση πως «παρακολουθούν στενά τον πληθωρισμό».

Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμα πως η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι «οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τρόπο που θα απαιτεί περαιτέρωσταδιακές αυξήσεις του επιτοκίου».

Η επιτροπή της Fed τονίζει ακόμα πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και ότι η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό. Προσθέτει επίσης πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών μετριάστηκαν μετά το ισχυρό πρώτο τρίμηνο, ενώ οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων συνέχισαν να σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν την αδυναμία στην ανάπτυξη που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο, αποσύροντας τη φράση ότι το «οικονομικό outlook έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες».

Οι αγορές εκτιμούν πως υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μια αύξηση του επιτοκίου στο 2% στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 με 13 Ιουνίου. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα και πόσο ψηλά θα ανεβάσει το επιτόκιο στη συνέχεια. Οι τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed δείχνουν δύο ακόμα αυξήσεις μέσα στο 2018, αλλά πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν τρεις επιπλέον αυξήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ