ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Θετικά τα stress tests, η προσοχή τώρα στο πολιτικό σκηνικό

Goldman Sachs: Θετικά τα stress tests, η προσοχή τώρα στο πολιτικό σκηνικό
REUTERS/ Brendan McDermid

Στο μακροοικονομικό κλίμα και το πολιτικό σκηνικό παραπέμπει η Goldman Sachs για τις προοπτικές των τραπεζών, χαρακτηρίζοντας «ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες» τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως απεφεύχθη η απίσχνανση των υφιστάμενων μετόχων μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου.

«Η ολοκλήρωση των τεστ αντοχής αποτελεί σημαντικό ορόσημο που αποκλείει ορισμένους από τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους απίσχνανσης», σημειώνει η Goldman, η οποία υπογραμμίζει πως Alpha Bank, Εθνική και Eurobank δεν εμφάνισαν κεφαλαιακές ελλείψεις με βάση τα σχόλια του SSM και πως η Πειραιώς καλύπτεται από τις ήδη δρομολογούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Πάντως η Goldman Sachs δεν αποκλείει να ζητηθούν για την Τράπεζα Πειραιώς κεφαλαιουχικές ενέργειες λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζες αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών, δεδομένων των συνεχιζόμενων αποσβέσεων και της βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Σημειώνουν δε πως «ο καθαρισμός των ισολογισμών και οι προοπτικές της Ελλάδας μετά την έξοδο του προγράμματος ESM θα θα παραμείνουν στο προσκήνιο».

Οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν πως η πρόοδος όσον αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενθαρρυντικές, αλλά η επιτυχία βασίζεται στο υποστηρικτικό μακροοικονομικό κλίμα και στο πολιτικό σκηνικό.

Τέλος, η Goldman δίνει σύσταση αγορά μόνον για την Alpha Bank με προτεινομένη τιμή τα 2,55 ευρώ και εμφανίζεται ουδέτερη για τις άλλες τράπεζες δίνοντας σύσταση αγοράς 0,30 ευρώ για την Εθνική, στο 1 ευρώ για την Eurobank και στα 3,55 ευρώ για την Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ