ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η Ντανιέλ Νουί

Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η Ντανιέλ Νουί
Τράπεζα της Ελλάδος

Στην Αθήνα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Ντανιέλ Νουί προκειμένου να έχει επαφές με τη ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Η επίσκεψη ακολουθεί της ανακοίνωσης των τεστ αντοχής στα οποία τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανταπεξήλθαν ικανοποιητικά. Ωστόσο, το μήνυμα που θα κομίσει η Γαλλίδα επικεφαλής του SSM είναι πως δεν χωράει εφησυχασμός και πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, να πωλήσουν κόκκινα δάνεια και να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις πως είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να υπάρξει ταχεία πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ.

Στα θετικά για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται πως πλέον δεν αναζητούν χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αλλά από τις αγορές, ότι οι καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και πως μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, πιθανώς να έχουν ακόμη περισσότερα κίνητρα να πραγματοποιούν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ