ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και ηλεκτρονικά πλέον η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής

Και ηλεκτρονικά πλέον η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άρχισε σήμερα πιλοτικά η ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η σχετική δυνατότητα παρέχεται εναλλακτικά στον φορολογούμενο, ο οποίος εξακολουθεί να μπορεί, αντί της ηλεκτρονικής υποβολής, να καταθέτει χειρόγραφα την ενδικοφανή προσφυγή του στην αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.

Σταδιακά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής θα επεκταθεί και για πράξεις που εκδίδονται και από τις υπόλοιπες φορολογικές αρχές.

Ενδικοφανής προσφυγή είναι η διαδικασία που υποχρεωτικά ακολουθεί ο φορολογούμενος όταν αμφισβητεί μία πράξη της φορολογικής αρχής, ρητή ή σιωπηρή, πριν επιλέξει τον δρόμο της άσκησης προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Ο φορολογούμενος με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής μπορεί να ζητήσει την τροποποίηση ή την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης μέσω της συνολικής επανεξέτασης της υπόθεσής του. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να προβάλλει και πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς προσκομίζοντας για την απόδειξή τους κάθε σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή.

Η ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής αφορά σε πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις ΔΟΥ α) Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (Φ.Α.Ε.) Αθηνών, β) Χολαργού, γ) Ψυχικού, δ) Αμπελοκήπων και ε) Ιωνίας Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ στην ενότητα Ενδικοφανείς Προσφυγές, όπου επίσης έχει αναρτηθεί το εγχειρίδιο χρήσης και οι συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ