ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Πιστωτικά θετικά τα stress tests των τραπεζών

Moody’s: Πιστωτικά θετικά τα stress tests των τραπεζών
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Θετικά αποτιμά η Moody’s τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιδράσουν θετικά («credit positive») στην πιστοληπτική ικανότητα των Alpha Bank (Caa3, θετικό), Eurobank Ergasias (Caa3, σταθερό), Εθνική Τράπεζα (Caa2, θετικό) και Τράπεζα Πειραιώς (Caa2, θετικό).

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody’s τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως καμία εκ των προαναφερθέντων τραπεζών δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει μελλοντικές δυνητικές ζημίες.

Παρά τη σωρευτική μείωση ύψους 15,5 δισ. ευρώ στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό το άκρως δυσμενές σενάριο, ο CET1 της κάθε τράπεζας σε σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία παρέμεινε πάνω από 5,5%.

«Τα αποτελέσματα είναι θετικά για τις τέσσερις τράπεζες, επειδή δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να τους δοθεί χρόνος να επικεντρωθούν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)», αναφέρει ο οίκος.

Κατά τον οίκο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests, πιστεύουμε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα επικεντρωθούν περαιτέρω στα στρατηγικά σχέδια για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την επίτευξη των μεμονωμένων στόχων που έχουν δεσμευτεί με την ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ