ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 10,21 δισ. ευρώ ο ELA των ελληνικών τραπεζών τον Απρίλιο

Στα 10,21 δισ. ευρώ ο ELA των ελληνικών τραπεζών τον Απρίλιο
Pixabay

Στα 10,21 δισ. ευρώ υποχώρησε τον Απρίλιο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), από 13,55 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες αποπληρώνουν τους τελευταίους τρεις μήνες με ταχύ ρυθμό τον δανεισμό που έχουν πάρει από το ELA με στόχο, εφόσον οι συνθήκες συνεχίσουν να είναι ομαλές, να μηδενίσουν την έκθεσή τους στον ELA, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο ELA κοστίζει. Το επιτόκιο των εν λόγω δανείων διαμορφώνεται στο 1,55% όταν η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αρνητικά επιτόκια.

Τα στρατηγικά σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσον αφορά τον απεγκλωβισμό από τον ακριβό δανεισμό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας διαφέρουν ανά τράπεζα ανάλογα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η κάθε μία αλλά και το ύψος των δανείων που χρωστά.

Στόχος, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, είναι η επιστροφή στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης της διατραπεζικής και της απευθείας γραμμής από την ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ