ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ το 2018

Ρυθμίσεις δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ το 2018
EUROKINISSI

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στη λιανική τραπεζική, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ στεγαστικά, τα 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 400 εκατ. ευρώ χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο σύνολο της εφετινής χρονιάς υπολογίζεται ότι θα διακανονιστούν οφειλές της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των δανειοληπτών πριν από τον πλειστηριασμό της περιουσίας τους ή την πώληση της οφειλής τους σε fund. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι τράπεζες προγραμματίζουν τη μεταβίβαση καταναλωτικών δανείων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ σε εξειδικευμένα στον τομέα των επισφαλειών επενδυτικά σχήματα.

Πριν από την πώληση θα προτείνουν οριστικούς διακανονισμούς στους πελάτες τους, με «κούρεμα» πολύ κοντά στο ύψος της έκπτωσης επί της ονομαστικής αξίας αυτών των δανείων, που θα δοθεί στο fund.

Στη στεγαστική πίστη, αν και ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί αντίστοιχες πωλήσεις, εξετάζονται άλλοι τρόποι εκμετάλλευσης, όπως οι τιτλοποιήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο δανειολήπτης θα εξαρτάται από τον κάτοχο των τίτλων που θα εκδοθούν και όχι από την ίδια την τράπεζα που του χορήγησε το δάνειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ