ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Εντατικές διαπραγματεύσεις για συμφωνία έως το Σάββατο

Αξιολόγηση: Εντατικές διαπραγματεύσεις για συμφωνία έως το Σάββατο
EUROKINISSI

Σε εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί για την αποκρυστάλλωση των κειμένων της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (staff level agreement), στοχεύοντας το ενιαίο κείμενο να είναι έτοιμο έως το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση και στελέχη των Ευρωπαϊκών θεσμών οι συζητήσεις εξελίσσονται ομαλά και δεν διαπιστώνονται διαφορές επί των προσχεδίων της συμφωνίας που έχουν αποσταλεί στην ελληνική πλευρά από την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΔΝΤ τηρεί παθητική στάση στις συζητήσεις και από την πλευρά του δεν εγείρει νέα ζητήματα, παρά τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με την τήρηση των συμπεφωνημένων του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί πως στις χθεσινές επαφές των τεχνικών κλιμακίων βρέθηκε κοινό έδαφος στα ζητήματα των τραπεζών και στα εργασιακά, ωστόσο καταδείχθηκε πως στα θέματα της δημόσιας διοίκησης έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις που δύσκολα θα καλυφθούν έως τα τέλη Ιουνίου.

Στις σημερινές συναντήσεις τους οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) θα εξεταστούν κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με την εξέταση της πορείας των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, Εγνατία).

Στις 11 θα εκκινήσει συζήτηση για τις πρόσφατες αλλαγές στην αγορά ενέργειας και ειδικά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Το μεσημέρι στις 12 θα γίνει μια επισκόπηση των ζητημάτων και θα τεθεί το πρόγραμμα των εργασιών έως το Σάββατο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα κλείσει με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη στις 3.30 το απόγευμα, η οποία θα έχει ως βασικό θέμα την κινητικότητα και την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ