ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία θεσμών-κυβέρνησης για κλαδικές συμβάσεις και επίδομα ενοικίου

Συμφωνία θεσμών-κυβέρνησης για κλαδικές συμβάσεις και επίδομα ενοικίου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Λευκός καπνός» για τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά όχι και για τη διαιτησία προέκυψε στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε πως οι θεσμοί αποδέχθηκαν το μηχανισμό που πρότεινε η κυβέρνηση για τις κλαδικές συμβάσεις. Πρόκειται για το μηχανισμό ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας, ο οποίος με βάση στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα εξετάζει το εάν στις επιχειρήσειςμέλη μίας κλαδικής εργοδοτικής ένωσης απασχολείται το 51% των εργαζομένων του κλάδου αυτού.

Αν στις επιχειρήσεις αυτές δεν απασχολείται το 51% των εργαζομένων του κλάδου, τότε οι όροι μίας κλαδικής συλλογικής σύμβασης που θα υπογράψει η κλαδική εργοδοτική ένωση με το αντίστοιχο κλαδικό εργατικό σωματείο, δεν θα είναι υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις-μη μέλη της κλαδικής ένωσης.

Για τη διαιτησία το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πως ακόμη τελεί υπό συζήτηση. «Ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα γίνει αποδεκτή μονομερής προσφυγή στη διαιτησία», ανέφερε και προσέθεσε πως θα υπάρξει αλλαγή στο νόμο του 2012 για την ενίσχυση της μεσολάβησης. Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων ανέφερε πως οι θεσμοί συμφώνησαν πως είμαστε εντός τροχιάς και συμπλήρωσε πως η αποπληρωμή των εκκρεμών συντάξεων θα πρέπει να γίνει έως τον Αύγουστο.

Για τα κοινωνικά επιδόματα στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε πως έγινε αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης για το επίδομα ενοικίου και πως αυτό θα δοθεί το 2019 σε περισσότερους πό 1.200.000 δικαιούχους. Το επίδομα ανήκει στο πακέτο των αντίμετρων της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και αναμένεται να χορηγηθεί στο 50% των νοικοκυριών που μένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως και θα καταβάλλεται κάθε μήνα απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο ετήσιου εισοδήματος κατά άτομο έχει καθοριστεί στα 9.600 ευρώ και το «ταβάνι» έχει καθοριστεί στα 25.000 ευρώ. Έτσι ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα έως και 14.400 ευρώ, θα δικαιούται να λαμβάνει επιδότηση ενοικίου 75 ευρώ τον μήνα.

Συνολικά για επίδομα ενοικίου το 2019 θα δοθούν 600 εκατ. ευρώ!

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η συζήτηση στα χρηματοοικονομικά και στα εργατικά «πήγε πολύ καλά».

Το σημερινό πρόγραμμα συζητήσεων κυβέρνησης - θεσμών κλείνει με τα δημοσιονομικά όπου το βάρος έπεσε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ