ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόμινο επιβαρύνσεων στους φόρους ακινήτων

Ντόμινο επιβαρύνσεων στους φόρους ακινήτων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όλα τα σενάρια για το φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι παραμένουν ανοιχτά με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη σταδιακή εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε βάθος τριετίας.

Η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα γίνει στις αρχές Ιουνίου θα δείξει το ύψος των επιβαρύνσεων για τους φορολογουμένους.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τις 14 Ιουνίου ενώ σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν ανατροπές στον χάρτη της κτηματαγοράς και ντόμινο αλλαγών στους φόρους που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, το τέλος ακίνητης περιουσίας, θα έχουν αντίκτυπο και στα τεκμήρια για τις κατοικίες.

Μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών ανεβάζει αυτομάτως το τεκμήριο και κατά συνέπεια το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης. Το τεκμήριο για τις κατοικίες εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εάν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη. Δηλαδή ακόμα και στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία και έχει χαμηλά εισοδήματα είναι πιθανόν να πιαστεί στη δαγκάνα των τεκμηρίων και να πληρώσει έξτρα φόρο λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά την αναπροσαρμογή τους ανέβουν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα αυξηθούν αυτόματα κατά 40%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ