ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμαχούν ΕΝΙ - Total στην κυπριακή ΑΟΖ

Συμμαχούν ΕΝΙ - Total στην κυπριακή ΑΟΖ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δυναμώνει την παρουσία της στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός της Total, η οποία ως γνωστόν μαζί με την αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν υποβάλει αίτημα για τις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή της Total Στεφάν Μισέλ, ο οποίος και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας να συμμετάσχει στις έρευνες του Οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ENI και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το Οικόπεδο».

Όπως πρόσθεσε, «είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στη συγκεκριμένη περιοχή και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου». Σημειώνεται ότι οι Total και ENI πραγματοποιούν έρευνες στο Οικόπεδο 6 – ονομάζεται «Καλυψώ» – αλλά και στο 11.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στα γεγονότα του Φεβρουαρίου, όταν η ιταλική ENI παρενοχλήθηκε από τους Τούρκους στις έρευνές της στο Οικόπεδο 3: «Υστερα από όλα όσα συνέβησαν στο τεμάχιο 3, βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8, το οποίο είναι κατεξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ