ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέταρτη αξιολόγηση και χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup

Τέταρτη αξιολόγηση και χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η τεχνική συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση και το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δημοσιοποίησε σήμερα την ατζέντα της συνεδρίασης και μέσω twitter ανέφερε πως στο Eurogroup της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για την Ελλάδα, τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ζήτημα των επισκοπήσεων δαπανών και για την τραπεζική ένωση και τη μεταρρύθμιση του ESM.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Πέμπτης συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα λάβει χώρα σε δύο μορφές - το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει την τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ και θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ενώ το δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνει συνάντηση των υπουργών των 27 κρατών μελών της ΕΕ και θα αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα.

Στο πρώτο μέρος του Eurogroup θα εξεταστεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θα παρουσιάσουν τη συμφωνία που συνήψαν τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου.

Στο κείμενο της ατζέντας τονίζεται πως «η Ελλάδα σχεδιάζει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018» και πως η επίσημη ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 20η Αυγούστου 2018.

Στην ίδια βάση υπογραμμίζεται πως το Eurogroup «θέλει να συνεχίσει τις συζητήσεις του για τη στρατηγική του χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ