ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές: Κρυφές περικοπές στα αναδρομικά λόγω επερχόμενων μειώσεων

Επικουρικές: Κρυφές περικοπές στα αναδρομικά λόγω επερχόμενων μειώσεων
Ulrich Baumgarten via Getty Images/Ideal Image

Με τα σενάρια για το ύψος και το είδος των περικοπών ακόμα και στις κύριες συντάξεις να δίνουν και να παίρνουν ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το υπουργείο Εργασίας φέρεται ότι επεξεργάζεται δυο σενάρια για τις μειώσεις στις επικουρικές που θα καθορίσουν τα τελικά ποσοστά τους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εξετάζεται ένα ήπιο και ένα "σκληρό" σενάριο που σε κάθε περίπτωση θα ενσωματώνουν και τη μείωση που προβλεπόταν αλλά δεν έγινε το 2015 από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε ποσοστό 8%.

Το ήπιο σενάριο προβλέπει μειώσεις που θα ξεκινούν από ένα ποσό και πάνω, πιθανότατα τα 160 ή τα 180 ευρώ, με τα ποσοστά των μειώσεων να κυμαίνονται μεταξύ 8% και 12% κλιμακωτά. Δηλαδή καμία περικοπή ως τα 160 ή 180 ευρώ, 8% από τα 180 ευρώ ως τα 220 ή 250 ευρώ, 10% από τα 220 ή τα 250 ευρώ έως τα 300 ευρώ και 12% πάνω από τα 300 ευρώ.

Στο σκληρό όμως σενάριο οι περικοπές αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς θα περιλαμβάνονται και οι χαμηλότερες συντάξεις και η προστασία θα φθάνει το πολύ μέχρι τα 100 -120 ευρώ. Από εκεί και πάνω οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές με ποσοστά από 6% έως 25% για τις συντάξεις άνω των 350 ή 400 ευρώ.

Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα, οι επερχόμενες μειώσεις φέρνουν καθυστέρηση -μεγαλύτερη της αναμενόμενης- στην πληρωμή των αναδρομικών ποσών των νέων συνταξιούχων.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" δίνει τη διαβεβαίωση ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον ανορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ