ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήματα για άμεση παρέμβαση Τσίπρα για τις τιμές των καυσίμων

Αιτήματα για άμεση παρέμβαση Τσίπρα για τις τιμές των καυσίμων
Pixabay

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ζητούν επαγγελματίες αναφορικά με το «φλέγον» ζήτημα των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Αγρότες, αλιείς, επαγγελματίες των μεταφορών και νησιώτες ζητούν από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ενέργειες επί του σημαντικού ζητήματος.

Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί πάνω από το όριο που είχε θέσει η κυβέρνηση το 2011 για την προστασία των πολιτών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή των καυσίμων σε ορισμένες περιοχές θα διαταραχθεί η ροή εσόδων του κράτους από τους φόρους.

Το κρυφό «καπέλο» και από το Δημόσιο στη βενζίνη

Νωρίτερα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας αποκάλυψε ένα κρυφό «καπέλο» 1,2% που ορίζεται στις τιμές των καυσίμων με σκοπό την επιδότηση του κόστους μεταφοράς σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές, χωρίς όμως τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με παρέμβαση του ΣΕΕΠΕ, για πολλά νησιά υπήρχε κάποτε ένας ειδικός κρατικός λογαριασμός ο οποίος τροφοδοτούνταν από μια εισφορά στην τιμή αντλίας και επιδοτούσε τις μεταφορές.

Το Δημόσιο εδώ και λίγα χρόνια, σύμφωνα με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, συνεχίζει να εισπράττει με άλλο όνομα τα χρήματα αυτά, έχοντας όμως καταργήσει την επιδότηση. Δηλαδή εισπράττει χωρίς πλέον να αποδίδει. Αυτό έχει αυξήσει αντίστοιχα το πραγματικό κόστος μεταφοράς και η αύξηση έχει περάσει προφανώς στην αντλία.

Εξάλλου, ο ΣΕΕΠΕ αφήνει αιχμές για την ανεξέλεγκτη δράση του λαθρεμπορίου και μάλιστα υποστηρίζει ότι οι τιμές στην Αθήνα και την Αττική είναι τεχνητά χαμηλές.

Όπως προκύπτει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η περιοχή της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής χτυπιέται από εκτεταμένα φαινόμενα παραεμπορίας και λαθρεμπορίας. Αυτή η κατάσταση περιμένουμε, πάντοτε με την εφαρμογή μέτρων, να αμβλυνθεί υπογραμμίζουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Κατά τ’ άλλα ο ΣΕΕΠΕ αποδίδει την άνοδο των τιμών των καυσίμων σε εκείνη του αργού πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ