ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαιρέτισε τη συμφωνία με τους θεσμούς το Eurogroup

Χαιρέτισε τη συμφωνία με τους θεσμούς το Eurogroup
REUTERS/Yves Herman

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών χαιρέτισε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, διατυπώνοντας προτροπές για ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 ώρα το απόγευμα. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα» και αναγνωρίσθηκε η σημαντική εργασία που έχει γίνει έως τώρα.

Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές η Ευρωομάδα έστρεψε την προσοχή της και στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.

Στη βάση αυτή διατυπώθηκε η δέσμευση για συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα σήμερα δεν τελεσφόρησαν οι επαφές που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με το ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από το Eurogroup, κάτι που σημαίνει πως όλα παραμένουν ανοικτά για το ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες στις σημερινές επαφές δεν κατέστη δυνατόν να αρθεί το αδιέξοδο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πλέον οι συνομιλίες θα συνεχιστούν πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας των 7 στον Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ