ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Ιταλία και Ελλάδα η προσοχή των αγορών – Προειδοποιεί η ΕΚΤ

Σε Ιταλία και Ελλάδα η προσοχή των αγορών – Προειδοποιεί η ΕΚΤ
Reuters

Αν και οι πιέσεις χθες στα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν η ανησυχία παραμένει. Αποτυπώθηκε στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ενδεχόμενη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής για χώρες με υψηλό χρέος μπορεί να προκαλέσει πωλήσεις στην αγορά ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογράμμισε χθες ότι τυχόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής κρατών-μελών με μεγάλο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να προκαλέσει πωλήσεις ομολόγων από τους επενδυτές. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, «η επιδείνωση του περιβάλλοντος ανάπτυξης ή μία χαλάρωση της δημοσιονομικής κατάστασης σε χώρες με υψηλό χρέος θα μπορούσε να έχει επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση στο κλίμα της αγοράς για ορισμένους εκδότες χρέους της ευρωζώνης».

Το μήνυμα αφορά πρωτίστως Ιταλία και Ελλάδα, τις δύο χώρες της ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην Ιταλία η αμφισβήτηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων αποτελεί ορατό κίνδυνο υπό την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης των αντισυστημικών κομμάτων Πέντε Αστέρων και Λέγκας· στην Ελλάδα οι δανειστές λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους ώστε η σημερινή και οι επόμενες κυβερνήσεις να παραμείνουν προσηλωμένες στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι κατά το χθεσινό Eurogroup επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην τρικυμία που προκάλεσε στην ευρωζώνη η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν τον μνημονιακό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 με το ενδεχόμενο τσουνάμι που απειλεί να χτυπήσει την ευρωζώνη αν ο κυβερνητικός σχηματισμός Πέντε Αστέρων και Λέγκας επιχειρήσει να υλοποιήσει έστω και μέρος του προγράμματός του, το οποίο κοστολογείται έως και στα 100 δισ. ευρώ.

Την τελευταία εβδομάδα, τα spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων, η διαφορά δηλαδή των αποδόσεών τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας πενταετίας. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τα spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ήταν στις 162 μονάδες βάσης. Ξεπέρασαν στη συνέχεια ακόμα και τις 190 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων άγγιξαν το 2,5%, από 1,9% δέκα ημέρες νωρίτερα αν και χθες δόθηκαν κάποιες ανάσες αποκλιμάκωσης μετά τις μη εμπρηστικές δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού στην Ιταλία και το φραστικό παράθυρο διαλόγου με την ευρωζώνη.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε τη βούληση για διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία εκφράστηκε από τον Τζουζέπε Κόντε. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε υποδείξει περιοριστικά μέτρα 0,6% του ΑΕΠ για την Ιταλία το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ