ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών μεταξύ τραπεζών και ΑΑΔΕ

Αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών μεταξύ τραπεζών και ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ

Οδηγίες για το πώς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υποβάλουν στοιχεία σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων ΕσόδωνΓιώργος Πιτσιλής.

Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι σε ισχύ η σύμβαση για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, η οποία υπεγράφη με πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ και βασίζεται στο μοντέλο που εισήγαγαν οι ΗΠΑ για την εφαρμογή της νομοθεσίας Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA).

Η εγκύκλιος Πιτσιλή αναφέρει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τις πληροφορίες που αφορούν σε κάθε δηλωτέο λογαριασμό προς τις ΗΠΑ και ειδικότερα τις πληροφορίες για τα έτη 2014 και εφεξής.

Στην περίπτωση μη ύπαρξης δηλωτέων λογαριασμών προς τις ΗΠΑ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Αρχή το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου, μηδενική αναφορά σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες που έχει παράσχει η ΑΑΔΕ. Ειδικά, κατά την πρώτη υποβολή πληροφοριών μέχρι την 31η Μαΐου 2018, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβάλλουν μηδενική αναφορά αναφορικά με τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017.

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να εγγραφούν στο Σύστημα Αμοιβαίας Υποβολής Στοιχείων (ΣΑΥΣ) FATCA της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ή αδυναμίας διαδικαστικού χαρακτήρα, εκ μέρους των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης υποβολής πληροφοριών από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η προθεσμία υποβολής παρατείνεται έως 20 Ιουνίου 2018 ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η υποχρέωσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ