ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων – Συμπαρασύρουν και τα ελληνικά

Εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων – Συμπαρασύρουν και τα ελληνικά
REUTERS/ file photo

Στο 4,5% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης με τις τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται στα ιταλικά ομόλογα να επιδρούν στο σύνολο του χρέους της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού δεκαετούς χρεογράφου, διαμορφώνεται στις 420 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε σήμερα στο 2,84%, από 2,3% στο άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μαζικά τα ιταλικά χρεόγραφα εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν τα ιταλικά διετή ομόλογα η απόδοση των οποίων έχει εκτιναχθεί από το 0,88% χθες, στο 1,67% σήμερα.

Η κατάσταση στην Ιταλία πυροδοτεί φήμες πως η χώρα θα υποβαθμιστεί σύντομα από τους οίκους αξιολόγησης.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί είναι πως μια επιδείνωση της κρίσης στην Ιταλία θα ήταν ικανή να οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού όχι μόνον της Ελλάδος, αλλά ακόμη και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ESM συμμετέχοντας με ποσοστό 17,79% στο μετοχικό του κεφάλαιο. Συνολικά η χώρα έχει εγγραφή 125 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του ESM, εκ των οποίων έχει καταβάλει τα 14 δισ. ευρώ. Ο ESM έχει συνολικά καταβεβλημένο κεφάλαιο ύψους 80,55 δισ. ευρώ ή 11% του συνολικού εγγεγραμμένου κεφαλαίου ύψους 704,8 δισ. ευρώ.

Μια επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των κύριων μετόχων του ESM, ιδιαίτερα εάν συσχετίζεται με συστημική κρίση, θα προκαλούσε σημαντική πίεση στις αξιολογήσεις του Μηχανισμού. Αυτή η επίδραση άλλωστε είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2015 όταν και είχε υποβαθμιστεί το αξιόχρεο της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ