ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως το 3,11% αναρριχήθηκε η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου

Έως το 3,11% αναρριχήθηκε η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου
Reuters

Στο 2,96% διαμορφώνεται η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στο 3,11%. Η διαφορά απόδοσης του ιταλικού ομολόγου έναντι του γερμανικού δεκαετούς χρεογράφου, διαμορφώνεται στις 269 μονάδες βάσης, ενώ είχε αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως τις 281 μονάδες βάσης.

Ήδη αναλύσεις διεθνών οίκων αναφέρουν πως στην περίπτωση που το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας ξεπεράσει το 3,5% τότε η χώρα θα βρεθεί σε παγίδα ρευστότητας, καθώς δεν διαθέτει ικανά πρωτογενή πλεονάσματα για να χρηματοδοτήσεις το χρέος της με αυτό το κόστος.

Μια ανάσα από το 5% βρίσκεται και η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με τους επενδυτές να ξεπουλάνε τα ελληνικά χρεόγραφα ανησυχώντας για πιθανό εγκλωβισμό, λόγω της ιταλικής κρίσης.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης ήταν στο 4,45% και πλέον διαμορφώνεται στο 4,96%. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού δεκαετούς χρεογράφου, διαμορφώνεται στις 467 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Σε υψηλά επίπεδα εξαμήνου κινούνται όλες οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Το ετήσιο έντοκο σημειώνει απόδοση 1,42%, το ομόλογο λήξης 2022 είναι στο 3,55%, το πενταετές ομόλογο στο 4,16%, το επταετές στο 4,56% και τοπ 20ετές στο 5,37%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ