ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Πιο δύσκολα τα πράγματα λόγω Ιταλίας

Τσακαλώτος: Πιο δύσκολα τα πράγματα λόγω Ιταλίας
EUROKINISSI

Πιο δύσκολη γίνεται λόγω της Ιταλίας η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα στήριξης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 91,6 της Πρέβεζας.

Για τις εξελίξεις στην Ιταλία ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε ψύχραιμος και απέδωσε τα αδιέξοδα στη λανθασμένη αρχιτεκτονική τα ευρωζώνης. «Είναι μια αναμενόμενη αντίδραση των αγορών σε μια αβεβαιότητα. Η Ιταλία είναι μια ιδιόρρυθμη οικονομία που εδώ και 20 χρόνια δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ιταλία ελάχιστα είναι υψηλότερο τώρα απ ότι το 1997 και παράλληλα έχει πολλές γεωγραφικές αποκλίσεις. Είναι μια οικονομία που δεν έχει πάει καλά και γι αυτό υπάρχουν αυτές οι κινήσεις και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά και προς καινούριες μορφές και αυτό αμφισβητεί την αρχιτεκτονική τα ευρωζώνης και δημιουργεί αυτή την αναταραχή», ανέφερε.

Ο υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία δυσχεραίνουν την έξοδο από το πρόγραμμα: «Είναι λίγο πιο δύσκολα λόγω Ιταλίας. Αλλά και η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 να δημιουργήσουμε μια καβαντζα χρηματική έγινε γι αυτό το λόγο. ‘Όποτε είναι δύσκολες οι συνθήκες να έχουμε πρόσβαση σε χρήματα και να μην είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε στις αγορές με πολύ υψηλό επιτόκιο», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως το επιχείρημα να μην βγούμε στις αγορές για να μείνουμε στον ESM και να παίρνουμε δάνεια με επιτόκια 1-1,5% για πάντα δεν στέκει. «Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από το πρόγραμμα. Προφανώς ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί να τον αποκαλωδιώσουν για να σταθεί στα πόδια του», είπε.

Για την «καθαρή έξοδο» στις αγορές ο υπουργός ανέφερε πως η μεταμνημονιακή παρακολούθηση σημαίνει ότι δε θα έχουμε στο μέλλον εκταμιεύσεις, δε θα υπάρχουν προαπαιτούμενα και δε θα υπάρχουν πιέσεις να κάνουμε κάποια προαπαιτούμενα για να πάρουμε τη δόση. «Από κει και πέρα έχουμε δεσμεύσεις για δημοσιονομικούς στόχους, να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσουν οι τράπεζες μας να δανείσουν με νέο χρήμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να τηρήσουμε κάποιες δεσμεύσεις που δημιουργούν ένα κλίμα ότι και τους στόχους θα φθάσουμε και θα μπορεί να υπάρχει μια σταθερότητα στην οικονομία … Αλλά θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας για τις πολιτικές που θεωρούμε εμείς πιο δίκαιες, πιο σωστές για να φθάσουμε στους στόχους που έχουμε συμφωνήσει», είπε.

Τέλος, σημείωσε πως ένας λόγος που είναι υπέρ του να γίνουν εκλογές όσο πιο αργά γίνεται είναι γιατί θεωρεί πως το 2019 θα είναι καλύτερη χρονιά για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις από το 2018, και το 2018 καλύτερη χρονιά από το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ