ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών το ευρώ
Reuters

Σοκ στις αγορές προκαλεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα μεγάλη κρίση στην Ευρώπη, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Ιταλία λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Τα χρηματιστήρια δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις εξελίξεις, ενώ το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών καθώς έφτασε ακόμη και στα 1,151 δολάρια πριν να ανακάμψει ελαφρά.

Στροφή των επενδυτών σημειώθηκε κυρίως προς το αμερικανικό δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν τα 1.300 δολάρια η ουγκιά, ενώ στάση αναμονής κράτησαν οι αγορές πετρελαίου, με το Brent στο Λονδίνο να διαπραγματεύεται στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Πλέον στις αγορές έχει αρχίσει να αυξάνεται ο φόβος πως η Ευρώπη μπορεί να ξαναζήσει μέρες του 2012 όταν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της η κρίση χρέους με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να σπάνε όλα τα ρεκόρ. Αυτή τη φορά η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο χρέος αλλά και στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ