ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διαμάχη» ΕΚΤ- ΔΝΤ για τους ελληνικούς δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές

«Διαμάχη» ΕΚΤ- ΔΝΤ για τους ελληνικούς δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές
EPA

Απολογιστική έκθεση για το ύψος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αμφισβητώντας τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος από το 2013 έχει υποστηρίξει πως η υποεκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στο ελληνικό πρόγραμμα είχε οδηγήσει σε λανθασμένες προβλέψεις για την οικονομία.

«Σε αντίθεση με τους Μπλανσάρ και Λέι (2013, 2014), δεν βρίσκουμε στοιχεία που να στοιχειοθετούν την υπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές ήταν σημαντικά υψηλότεροι από 1 κατά τη διάρκεια της κρίσης», σημειώνεται στην έκθεση της ΕΚΤ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν πολλαπλασιαστής είναι ο παράγοντας που δείχνει πόσες φορές μεγεθύνεται σε όλη την οικονομία μία μεταβολή στις δημόσιες δαπάνες ή τους φόρους. Αν ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με 2, τότε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 2 δισ. ευρώ. Αν οι δημόσιες δαπάνες αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ και το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ, τότε ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με 1,5. Αν μειωθούν οι δαπάνες κατά 50 εκατ. ευρώ και το ΑΕΠ μειωθεί κατά 60 εκατ. ευρώ τότε ο πολλαπλασιαστής είναι 1,20.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ και το ΔΝΤ υποστήριξαν προ πενταετίας πως το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα έφερε πολλαπλασιαστές πολύ υψηλότερους από αυτούς που εκτιμούσαν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Έτσι, οι δανειστές εκτίμησαν πως ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ήταν μικρότερος του πραγματικού, με αποτέλεσμα να υποεκτιμήσουν το μέγεθος της ύφεσης. Αν είχε χρησιμοποιηθεί ο ορθός πολλαπλασιαστής από την αρχή του προγράμματος θα είχε γίνει σαφές ότι χρειαζόμαστε μακρύτερη περίοδο προσαρμογής και διαγραφή χρέους.

Η ΕΚΤ με την έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα έρχεται να αμφισβητήσει τα ευρήματα του ΔΝΤ και ουσιαστικά να ξαναγράψει την ιστορία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ