ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στράους: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις

Στράους: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις
OEE

Στην επισήμανση πως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων υπάρχουν πολλά που ακόμη πρέπει να γίνουν, καθώς η Ελλάδα έχει νομοθετήσει διαθρωτικές αλλαγές που ακόμη δεν τις έχει εφαρμόσει προχώρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρόλφ Στράους, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Ρόλφ Στράους είπε πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και πως «αυτό είναι μια χρήσιμη πληροφορία για τους επενδυτές».

Το στέλεχος του ESM τόνισε πως αν και η ιδιοκτησία του προγράμματος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν ταυτίσθηκαν πάντα στο ελληνικό πρόγραμμα η εθνική οικειοποίηση των μεταρρυθμίσεων βελτιώνει σαφώς τα αποτελέσματα του προγράμματος, συμβάλλει στην εδραίωση της αξιοπιστίας και διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές.

«Αν και έχουν νομοθετηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις πολλές δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», τόνισε.

Ο Γερμανός οικονομολόγος ξεκαθάρισε πως αν και τα προγράμματα διάσωσης μετά τη λήξη τους συνοδεύονται από αύξηση των ρυθμών ανάπτυξη, αυτό δεν σημαίνει πως οι δεσμεύσεις πολιτικής που έχουν αναληφθεί θα πρέπει να αντιστραφούν. «Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει διατηρήσιμη και μακρά ανάπτυξη μετά το πρόγραμμα», τόνισε.

Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη οι ελληνικές αρχές να έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup του Ιουνίου, ενώ απεκάλυψε πως έως τότε θα ολοκληρώσουν και οι θεσμοί την επικαιροποίηση της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

«Οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να καθιστούν τις πληρωμές του χρέους διαχειρίσιμες», είπε, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ουσιαστική ανακούφιση χρέους μέσω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης των δανείων του EFSF με τη μέγιστη σταθμισμένη λήξη των δόσεων των δανείων να έχει επεκταθεί στα 32,5 έτη.

Ο Ρόλφ Στράους δεν μπήκε στη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης και αρκέσθηκε να αναφέρει πως και οι άλλες χώρες με προγράμματα των EFSF / ESM όταν βγήκαν από τα Μνημόνια, είχαν σχηματίσει ένα μεγάλο αποθεματικό. «Αυτό έδωσε εμπιστοσύνη στους επενδυτές», είπε και προσέθεσε πως τον Ιούνιο στο Eurogroup θα αποφασιστεί το μέγεθος της τελευταίας δόσης του ESM προς την Ελλάδα, που θα χρησιμοποιηθεί για να κτιστεί το αποθεματικό (buffer) για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη τεστάρει τις αγορές και πως δεν χρειάζεται ακόμη να έχει πλήρη πρόσβαση σε αυτές. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να έχει μια πειστική ιστορία για τους επενδυτές και για αυτό πρέπει να είναι αξιόπιστη», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ