ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινήθηκε η ελληνική μεταποίηση και τον Μάιο

Ανοδικά κινήθηκε η ελληνική μεταποίηση και τον Μάιο
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Felipe Leon

Θετική πορεία ακολούθησε και τον Μάιο ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση να κινούνται ανοδικά σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI® ) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– αυξήθηκε καταγράφοντας τιμή στις 54,2 μονάδες τον Μάιο, από τις 52,9 μονάδες του Απριλίου.

Οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώνονται πλέον κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ η βελτίωση της υγείας του τομέα ήταν σημαντικότερη από αυτήν που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών. Η αύξηση που καταγράφηκε τον Μάιο ήταν σημαντική, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αναφέρουν πως η αύξηση της παραγωγής είναι σε αντιστοιχία με τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.

Το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο, όπως και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών που κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών.

Οι εταιρείες αντέδρασαν στις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό τον Μάιο. Ο δε ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν λίγο κάτω από την υψηλή (τιμή-ρεκόρ) του Μαρτίου.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε η ταχύτερη αύξηση των τιμών εκροών από τον Αύγουστο του 2008, με την αυξανόμενη ικανότητα των εταιρειών να μετακυλήσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη ως προς τη διατήρηση της ζήτησης.

Τέλος, ποσοστό μεγαλύτερο του 45% των ερωτηθέντων στην έρευνα προέβλεψε αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός το οποίο συνδέθηκε με τις προβλέψεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ