ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοματοποίηση των κατασχέσεων για οφειλές προς την εφορία

Αυτοματοποίηση των κατασχέσεων για οφειλές προς την εφορία
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στη λήψη ειδικών παρεμβάσεων για να περιοριστεί το φαινόμενο της συνεχούς διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ καλείται να προχωρήσει η κυβέρνηση στη βάση του συμπληρωματικού Μνημονίου.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθούνται και περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο είναι επιτάχυνση της διαδικασίας προμήθειας λογισμικού με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση εις βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον τελικό στόχο που έχει τεθεί στο κείμενο του Μνημονίου, η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης πρέπει να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Τα κατασχετήρια θα εκδίδονται με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει επακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα ακίνητα που διαθέτουν μέχρι και τους λογαριασμούς που τυχόν τηρούν στο εξωτερικό.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως ο «Μεγάλος Αδελφός» που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (κτηματολόγιο, εργάνη, τράπεζες, χρηματιστήριο, ΓΕΜΗ κ.ά.) την οικονομική καθημερινότητα των οφειλετών του Δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ