ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3,358 δισ. ευρώ διατηρούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Στα 3,358 δισ. ευρώ διατηρούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Pixabay

Ανέφικτος μοιάζει ο στόχος για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως τις 20 Αυγούστου, καθώς κάθε μήνα που περνά το Δημόσιο γεννά νέα «φέσια».

Μάλιστα, ενώ τον Μάρτιο η Ελλάδα είχε λάβει 500 εκατ. ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει χρέη προς προμηθευτές του Δημοσίου και η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη δέσμευση σε αυτά τα 500 εκατ. ευρώ να προσθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ήτοι να αποπληρώσει συνολικά οφειλές 1 δισ. ευρώ, τελικά στο τέλος του Απριλίου τα «φέσια» του Δημοσίου μειώθηκαν κατά μόλις 66 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Απριλίου ανήλθαν στα 3,358 δισ. ευρώ, από 3,424 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 2,61 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 2,734 δισ. ευρώ το Μάρτιο. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από 675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο αυξήθηκαν στα 741 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προς τον ιδιωτικό τομέα, που αποτελούν το μεγαλύτερο κονδύλι υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μειώθηκαν από 1,308 δισ. ευρώ τον Μάρτιο στα 1,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Τα «φέσια» των νοσοκομείων αυξήθηκαν τον Απρίλιο στα 574 εκατ. ευρώ, από 543 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Οι οφειλές των λοιπών νομικών προσώπων μειώθηκαν σε 375 εκατ. ευρώ από 392 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Τέλος, οι οφειλές των ΟΤΑ περιοριστήκαν σε 311 εκατ. ευρώ από 322 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ