ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργούν οι ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πώς θα λειτουργούν οι ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας
ΑΕΠ

Το σπάσιμο της ΔΕΠΑ δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της.

Πιο συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν οι επιχειρήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας. Στόχος είναι το Δημόσιο να διατηρήσει την πλειοψηφία του ελέγχου των δικτύων διανομής και των μεγάλων έργων, όπως οι διεθνείς αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σε αυτή θα ανήκουν τα δίκτυα διανομής (δηλαδή οι Εταιρείες Διανομής Αερίου Αττικής, το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης και το 100% της ΔΕΔΑ - δίκτυα υπόλοιπης Ελλάδας).

Η δεύτερη εταιρεία που δημιουργείται είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το Δημόσιο να πουλάει το 50,1% του ποσοστού του και μένοντας στην επιχείρηση αυτή με το 14,9%. Σε αυτή θα ανήκουν η Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Αττικής, η χονδρική εμπορία και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας.

Το Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο σε συμβάσεις με ξένες εταιρείες προμήθειας αερίου, όπως με τη Gazprom, Sonatrach, Botas κ.λπ. Στις αρχές του 2019 θα γίνει ο διαχωρισμός και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός πώλησης.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις επιλογές των νέων ιδιοκτητών των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ