ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμας Βίζερ: Μόνιμη «έκπληξη» τα πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα

Τόμας Βίζερ: Μόνιμη «έκπληξη» τα πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα
Ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αν το 2016 θέλει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές αναφέρεται ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξη του στην «Realnews».

Ο Αυστριακός αξιωματούχος αναφέρεται σε τέσσερεις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και οι οποίες σχετίζονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το φορολογικό, τη φορολογία των αγροτών και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα περάσει η κυβέρνηση με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, θεωρεί ότι δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η Ελλάδα εισέρχεται σε νέο κύκλο πολιτικών προβλημάτων, λόγω των μέτρων που θα πρέπει να περάσει μια κυβέρνηση με πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών, απάντησε μάλλον καταφατικά. «Ποτέ δεν βλέπω, έρχονται πάντα ως μια έκπληξη», τόνισε.

Αναφορικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Βίζερ εκτιμά ότι οι συζητήσεις με το Ταμείο θα είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ θα απαιτήσει να ληφθούν μέτρα σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως και εις βάθος αλλαγές σε μια σειρά από θέματα.

Τέλος, διαψεύδει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα συνοδευθεί υπό την προϋπόθεση ενός τέταρτου μνημονίου. «Κανείς στην ΕΕ, από όσο γνωρίζω, δεν ενδιαφέρεται να καταλήξουμε σε ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι πάντες θα είναι ευτυχείς αν περιορίσουμε τα προγράμματα στα τρία», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ