ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ.

«Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μία ικανοποιητική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, θα άνοιγε τον δρόμο για να εξετάσει το Συμβούλιο Διευθυντών την έκδοση του υπολοίπου 1 δισ. ευρώ που είχε προορισθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό-δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει λιγότερο από 48 ώρες προκειμένου να συλλέξει και να κοινοποιήσει στους θεσμούς στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από τον Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Εάν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα χάσει και την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ