ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία
REUTERS/ file photo

Η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές για μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους τον Ιούνιο, η οποία θα συμβάλει στην αξιόπιστη επιστροφή της στις αγορές ομολόγων μετά τη διάσωση, σε συνδυασμό με την εποπτεία από την ΕΕ και το απόθεμα ασφαλείας, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Απομένουν μερικές εβδομάδες για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει την αειφόρο και διαρκή πρόσβαση στην αγορά και μετά το 2018 και 2019», ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ο ίδιος δήλωσε ότι γνώριζε τον κίνδυνο επηρεασμού από την ιταλική αγορά ομολόγων. Εξαιτίας αυτού, η Ελλάδα θα στηριχθεί σε μια τριπλή στρατηγική: στο απόθεμα ασφαλείας, την μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να χαράξει μία βιώσιμη επιστροφή στις αγορές ομολόγων.

Όπως υπογραμμίζει ο αξιωματούχος, η Αθήνα στοχεύει σε ένα απόθεμα έως και 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα επέτρεπε στη χώρα να μην δανειστεί από τις αγορές για περισσότερο από δύο χρόνια, εάν το επιτόκιο δεν είναι ευνοϊκό.

Η Ελλάδα θα δεσμευτεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος αναφέρει ότι το ΔΝΤ θέλει μέτρα ελάφρυνσης, που πηγαίνουν πέραν αυτών, που προτίθεται να δώσει το Εurogroup, αλλά υποστηρίζει ότι «με βάση την ανάλυσή μας δεν το χρειαζόμαστε». Σημείωσε ακόμα ότι η γαλλική πρόταση σύνδεσης της αποπληρωμής των χρεών με την ανάπτυξη, «βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», αλλά η υιοθέτησή της θα εξαρτηθεί από το πόσο θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων μετά το 2022.

Με την ισχυρή ανάπτυξη και τα έσοδα καλύτερα από τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση βλέπει χώρο για μείωση των φόρων κατά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Επιπλέον, το 2019, αναμένεται να διατεθούν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 75% να πηγαίνει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και το 25% σε υψηλότερες δαπάνες. Μέχρι το 2022, το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ