ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αδυναμίες βλέπει στα δημοσιονομικά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Ποιες αδυναμίες βλέπει στα δημοσιονομικά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)

Στα φορολογικά έσοδα και στις εισπράξεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στηρίχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2018, σύμφωνα με ανάλυση στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Κατά τους συντάκτες της ανάλυσης, στην πλευρά των εσόδων εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 350 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Στην πλευρά των δαπανών παρατηρείται μείωση κατά 1,120 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, εκ των οποίων τα 727 εκατ. ευρώ αφορούν σε λιγότερες δαπάνες για τόκους, τα 361 εκατ. ευρώ αφορούν σε μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και τα 32 εκατ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατέβαλαν στο πρώτο τετράμηνο 2018 επιπλέον εισφορές. Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 272 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Τέλος, το Γραφείο Προϋπολογισμού στην Βουλή διαπιστώνει αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης αν και χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πρώτου τετραμήνου του 2017 (44 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ