ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρά τα νέα πρόστιμα του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών

Αυστηρά τα νέα πρόστιμα του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών
facebook

Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες από τη Βουλή και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, επιφέρει αυστηρές «καμπάνες» για υποθέσεις όπως αυτή της Διοίκησης της Folli Follie.

Με το νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται το πλαίσιο των ποινικών διατάξεων σχετικά µε τις κυρώσεις που δύνανται να επιβληθούν σε ιδρυτές, µέλη ΔΣ ή διευθυντές εταιρειών, καθώς και σε ελεγκτές εταιρειών κατά παράβαση διατάξεων σχετικά µε ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις προς το κοινό, την λειτουργία της εταιρείας, τις συνελεύσεις μετόχων και ομολογιούχων κ.λπ..

Συγκεκριμένα, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας και τους ορκωτούς ελεγκτές, με χρηματικές ποινές που φτάνουν μέχρι και 100.000 ευρώ για μέλη ΔΣ ή 50.000 ευρώ για ορκωτούς ελεγκτές, όταν σήμερα τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται μέχρι 10.000 ευρώ..

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται να αντισταθμιστεί η κατάργηση της κρατικής εποπτείας με την επίταση της ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών της ανώνυμης εταιρείας, χάριν προστασίας κυρίως των μετόχων μειοψηφίας και των τρίτων συναλλασσόμενων με την ανώνυμη εταιρεία.

Ειδικότερα:

  • Τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό, α) που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή β) με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.
  • Τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο εν γνώσει του συντάσσει ή εγκρίνει ανακριβείς ή παραπλανητικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ή τις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, που οφείλει να συντάξει, ή τις συντάσσει κατά παράβαση του νόμου. Ποινή δεν επιβάλλεται σε περίπτωση επουσιωδών ελλείψεων, που δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα των καταστάσεων.
  • Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών ή με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 50.000 ευρώ ή και με τις δύο ποινές ο τακτικός ελεγκτής ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος θεωρεί οικονομική κατάσταση αυτής που εν γνώσει του έχει καταρτισθεί κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου και ο τακτικός ελεγκτής ανώνυμης εταιρείας ή ο διενεργών έκτακτο έλεγχο, ο οποίος παραβιάζει το καθήκον εχεμύθειας που έχει εκ του νόμου. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο με έγκληση της εταιρείας.
  • Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις 1 έτους ή με χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 30.000 ευρώ όποιος παρακωλύει τη διενέργεια ελέγχου της εταιρείας από τους τακτικούς ελεγκτές ή τους ελεγκτές που έχουν ορισθεί για την διενέργεια εκτάκτου ελέγχου ή δεν παρέχει σε αυτούς τις πληροφορίες που οφείλει να παράσχει και οι οποίες του ζητούνται νομίμως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ