ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Δάνειο από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας

Αργεντινή: Δάνειο από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας
REUTERS/Marcos Brindicci

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε σε συμφωνία με την Αργεντινή για ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 50 δισ. δολαρίων για διάστημα τριών ετών, ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές.

Πριν από έναν μήνα, ο πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε πως θα ζητούσε βοήθεια από το ΔΝΤ μετά την κατάρρευση του πέσο κατά σχεδόν ένα πέμπτο μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, λόγω του ράλι του αμερικανικού δολαρίου.

Η απόφασή του επικρίθηκε έντονα από τους πολιτικούς αντιπάλους, ενώ και οι Αργεντίνοι πολίτες βλέπουν με καχυποψία τη συμφωνία, καθώς κατηγορούν το ΔΝΤ για την οικονομική κρίση του 2001-2002 στη χώρα.

Ελλάδα-Αργεντινή: Δρόμοι παράλληλοι και ασύμμετροι με οδηγό το ΔΝΤ

Εκτός από το δάνειο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Αργεντινής γνωστοποίησε χθες Πέμπτη πως και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δανείσουν στη χώρα σχεδόν 6 δις. δολάρια το επόμενο έτος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως το σχέδιο –«ιδιοκτησίας και σχεδιασμού της κυβέρνησης της Αργεντινής»- έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομία της χώρας προς όφελος όλων των Αργεντίνων.

Μεταξύ των όρων που έχει θέσει το ΔΝΤ, είναι η αυτονομία της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, ενώ το Ταμείο δεν θα απαιτήσει περαιτέρω προσαρμογή του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος πέραν του 2,7% που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Για το 2019 όμως ο στόχος θα μειωθεί στο 1,3%, προκειμένου να υπάρξει ισοσκελισμός το 2020 αντί του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ