ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεβαιότητα Ρέγκλινγκ για συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Βεβαιότητα Ρέγκλινγκ για συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Τη βεβαιότητα πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σήμερα στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα η ευρωζώνη θα εξετάσει το μέγεθος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να σχηματιστεί το αποθεματικό ασφαλείας και παράλληλα θα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της.

«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και, όπως είπα, εάν υπάρχει ακόμη ανάγκη. Πραγματοποιούνται τώρα συζητήσεις σχετικά με το πώς θα φαίνεται αυτή η δέσμη μέτρων και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος τόνισε πως υπήρξαν στιγμές που πίστευε ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στο ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. «Είναι οι μεταρρυθμίσεις που τελικά θα πείσουν τους επενδυτές», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις συνθήκες με τις οποίες θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη.

«Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για τον ESM, ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας», είπε.

Στη βάση αυτή τόνισε πως η Ελλάδα μεταμνημονιακά θα υπόκειται σε τακτική παρακολούθηση στη βάση του λεγόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. «Καθώς η Ελλάδα απαιτεί ουσιαστικά περισσότερη ελάφρυνση χρέους από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ, η παρακολούθηση της μετά το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Τέλος, ο Γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «ασυνήθιστη» την περίπτωση της Ελλάδος, τονίζοντας πως ήταν η μόνη χώρα που χρειάσθηκε τρία χρηματοδοτικά προγράμματα, και όχι ένα, για να εξέλθει της κρίσης.

«Οι λόγοι είναι αρκετά προφανείς: τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερα από ότι στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν αργή. Χάθηκε επίσης πολύς χρόνος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η μεταρρυθμιστική διαδικασία διακόπηκε προσωρινά», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ