ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνει η ΑΑΔΕ το Μητρώο για τα Airbnb

Ολοκληρώνει η ΑΑΔΕ το Μητρώο για τα Airbnb
CNN Greece

Έως το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, δηλαδή την ηλεκτρονική βάση με όσους εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών  πλατφόρμων διαμοιρασμού τύπου Airbnb.

Αυτό αποκάλυψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε συνέδριο της Αρχής στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσία του Γενικού Διευθυντή Φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφεν Κούεστ.

Ο κ. Πιτσιλής απευθυνόμενος στους ομολόγους του τόνισε πως εκτός από τις εθνικές και διμερείς προσπάθειες στο μέτωπο της φορολογίας, χρειάζεται επίσης ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, το οποίο θα βοηθήσει τις ηγεσίες των φορολογικών διοικήσεων να καθορίσουν τις στρατηγικές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις τους, δεδομένου ότι μερικά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές διοικήσεις είναι μεγάλο.

«Τα προβλήματα μεμονωμένα είναι μεγαλύτερα από τον καθένα από εμάς, αλλά όχι μεγαλύτερα από όλους εμάς μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής.

Ως παράδειγμα έφερε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού τονίζοντας πως απαιτείται συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

«Πάρτε για παράδειγμα τις δραστηριότητες που βασίζονται στην πλατφόρμα στον τομέα της διαμονής. Προσδιορίσαμε το πρόβλημα της απώλειας εσόδων, κυρίως λόγω της έλλειψης παροχής στοιχείων και αναφορών από τους κατόχους των πλατφορμών. Αναπτύσσουμε λύσεις σε εθνικό επίπεδο (στην Ελλάδα προσπαθούμε να έχουμε το ηλεκτρονικό μας μητρώο εισηγμένων ακινήτων μέχρι το τέλος του μήνα) και ταυτόχρονα διαπραγματευόμαστε και με τις πλατφόρμες σε εθνικό επίπεδο», είπε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ και προσέθεσε: «Όλες αυτές οι παράλληλες δράσεις και διαπραγματεύσεις άσκησαν πίεση στις πλατφόρμες να συμφωνήσουν σε εθνικές προτάσεις. Φοβούμαι όμως ότι οι προσπάθειές μας θα παραμείνουν ελλιπείς, εφόσον δεν αποφασίσουμε για μια κοινή στρατηγική, για μια κοινή στάση και για μια κοινή νομική δράση που θα προστατεύει τις φορολογικές μας βάσεις».

Στο συνέδριου της ΑΑΔΕ που έχει ως θέμα «Με το βλέμμα στο 2025 - Στρατηγικός Διάλογος των Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων της Ε.Ε.» εξετάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές αρχές της ΕΕ. στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη φορολογική συμμόρφωση, να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη φορολογική δικαιοσύνη, σε ένα διεθνές περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς από τις δημογραφικές και κλιματικές αλλαγές, αλλά και από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη σχολιάσθηκε θετικά από τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφεν Κούεστ ο οποίος χαρακτήρισε ως «φορολογική πρωτεύουσα» (tax capital) την πόλη της Βορείου Ελλάδος, υποδεικνύοντας το κεντρικό ρόλο της στην περιοχή των Βαλκανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ