ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: H έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο

Χουλιαράκης: H έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Χαμηλούς τόνους για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος και την επανάκτηση της επαφής με τις αγορές κράτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε ήδη σημάδια ότι τα σύννεφα πυκνώνουν, υπάρχει αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων», είπε και προσέθεσε πως η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο για να είναι «μόνιμη, ασφαλής και βιώσιμη».

Ο ίδιος προσπάθησε να απαντήσει στα επιχειρήματα των αντιπολιτευόμενων βουλευτών για τα υπερπλεονάσματα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, λέγοντας αρχικά πως η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα κλαμπ ευρωπαϊκών χωρών με πλεονάσματα γενικής κυβέρνησης και όχι απλώς πρωτογενή και πως αυτά θα διατηρηθούν και μεσοπρόθεσμα. Εν συνεχεία, ωστόσο, τόνισε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και πως η δημοσιονομική προσπάθεια απαιτεί θυσίες.

«Τίποτε δεν είναι δωρεάν. Οι καρποί αυτοί είχαν σημαντικό αντίτιμο που ήταν η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως όλοι αυτοί, που με τις θυσίες τους επέτρεψαν στην χώρα να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία πρέπει σταδιακά να αποζημιωθούν.

«Τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να στραφούν πρώτα εκεί, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα», σημείωσε με νόημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ