ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακεφαλαιοποίηση, ασφαλιστικό και προαπαιτούμενα θα εξετασθούν στο Eurogroup

Ανακεφαλαιοποίηση, ασφαλιστικό και προαπαιτούμενα θα εξετασθούν στο Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εφαρμογή της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι προωθούμενες αλλαγές στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα εξετασθούν σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και συγκεκριμένα για τη δεύτερη δέσμη μέτρων, που συνδέεται με την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής συνδρομής.

Η συζήτηση στο Eurogroup για τα προαπαιτούμενα θα είναι γενική, καθώς οι τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση των μέτρων ορόσημων θα ληφθούν στις συναντήσεις που θα έχει επί ελληνικού εδάφους αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των θεσμών. Σε αυτές τις συζητήσεις θα κλειδώσει ο νόμος για την αδειοδότηση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων, ώστε να διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και οι προϋποθέσεις πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε funds.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς θα βρεθεί και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του. Οι προτάσεις αυτές φέρνουν και γαλλική υπογραφή, καθώς οι επιτελείς του κ. Τσακαλώτου έλαβαν τεχνική βοήθεια από Γάλλους αξιωματούχους σε αρκετά σημεία.

Συζήτηση στο Eurogroup θα γίνει και για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί να ενημερώσει σχετικά την Ευρωομάδα. Η παρουσίαση της θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των τελευταίων συνολικών αξιολογήσεων και θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του νομικού και μεθοδολογικού πλαισίου του SSM και τις βασικές προκλήσεις για το 2016, έτος ενεργοποίησης της κοινοτικής οδηγίας BRRD.

Αλλά και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα εξεταστεί εμμέσως στο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα πραγματοποιήσουν μια θεματική συζήτηση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών μελών της ευρωζώνης και τις ενδεχόμενες συνέπειές τους για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα στην ευρωζώνη. Στη βάση αυτή οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα διδάγματα που αποκομίστηκαν από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ