ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις
Reuters

Στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καταδεικνύουν πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων την τελευταία επταετία.

Ο ΟΟΣΑ για το διάστημα 2011-2016, κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στο ποσοστό ανταπόκρισης στις μεταρρυθμίσεις, ήτοι στον αριθμό ενεργειών που λαμβάνονται ως ποσοστό των συνολικών συστάσεων πολιτικής για κάθε χώρα, αισθητά υψηλότερα από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που είναι μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ στο συγκεκριμένη κατάταξη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτητα σήμερα, ωθούμενη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, την ελαφρώς επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και την επιτάχυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ειδικά για το 2018 ο ΟΟΣΑ προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,3% στην ΕΕ και 2% στην Ελλάδα, ενώ για το 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,1% στην ΕΕ και 2,3% του ΑΕΠ στη χώρα μας.

«Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ και στις πολιτικές της ΕΕ που θα υποστηρίξουν μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα διασφαλίσουν μια ισχυρότερη, πιο περιεκτική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η μακροοικονομική πολιτική στην ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας παράλληλα τις ανισορροπίες. Στη βάση αυτή θεωρεί πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευνοϊκή μέχρις ότου ο πληθωρισμός επανέλθει σταθερά στον στόχο, παρά το ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής της.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τους δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ. Οι απλουστευμένοι δημοσιονομικοί κανόνες και η μεγαλύτερη εστίαση στις δαπάνες θα πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου χωρίς να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη», υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ