Το βάρος του Eurogroup στην τελευταία δόση του Μνημονίου

Η προσοχή στο αυριανό Eurogroup πέφτει στο ύψος της τελευταίας δόσης που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα αφενός για να κτισθεί το ταμειακό «μαξιλάρι» ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, αφετέρου για να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του επισήμου τομέα.

Τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος του ESM θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ περίπου και η ελληνική κυβέρνηση είχε την προσδοκία πως θα μπορούσε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών.

Η ευρωζώνη ωστόσο εξετάζει να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρό μέρος από τα 25 δισ. ευρώ των αδιαθέτων χρημάτων του προγράμματος, ώστε να κάνει τη λεγόμενη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της EKT με τα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε για πρώτη φορά πως δεδομένου ότι στη βάση του liability management θα εξαγοραστούν δάνεια που ωριμάζουν στο διάστημα έως το 2020 η Ελλάδα θα χρειαστεί μικρότερο «μαξιλάρι» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και θα λάβει έτσι λιγότερα χρήματα. 

 Αυτή η δυσμενής εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα είναι προϊόν γερμανικών πιέσεων. Αξιωματούχος της ευρωζώνης αποκάλυψε χθες πως το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από τα αδιάθετα του προγράμματος του ESM περιπλέχθηκε λόγω Βερολίνου. Όπως εξήγησε, η Γερμανία δεν δέχθηκε τα ποσά για τις εξαγορές δάνειων να είναι διακριτά από τα ποσά που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους τους επόμενους 18 μήνες. Έτσι, προκρίθηκε το ποσό για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ να αθροιστεί με το ποσό του ταμειακού μαξιλαριού, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει εκείνη το Ταμείο.

Ως «αντάλλαγμα» η Γερμανία φέρεται να έχει υποχωρήσει στο ζήτημα της επιμήκυνσης των δανείων του ΕFSF. Συγκλίνουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τοποθετούν μεταξύ επτά και εννέα ετών την επέκταση του χρόνου πληρωμής των δανείων του EFSF, κάτι που είναι πολύ κοντά σε αυτό που ζητούσαν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!