ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον

ESM: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον

Την προειδοποίηση πως η σταθερή έξοδος της Ελλάδος στις αγορές, μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων διατυπώνει η Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην απολογιστική της έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικά για την Ελλάδα στην έκθεση σημειώνεται πως έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και πως η συνέχιση αυτής της πορείας είναι αποφασιστική για να αποκτήσει η χώρα σταθερή πρόσβαση στις αγορές. Συγκεκριμένα αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Παρά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εναπομένουσες προκλήσεις προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα σημαντικά επιτεύγματα της μετά το Μνημόνιο».

Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του ESM, οι εξοικονομήσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό από τη φθηνή χρηματοδότηση του Μηχανισμού είναι σημαντικές, καθώς η Ελλάδα έχει ωφεληθεί περισσότερο, με την εξοικονόμηση από τα δάνεια του EFSF και του ESM να ανέρχεται στο 6,1% του ΑΕΠ το 2017 και σε άλλο 0,6% του ΑΕΠ λόγω της εξοικονόμησης από τους αναβαλλόμενους τόκους μετά το 2022.

Ενδεικτικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπογράμμισε τα εξής: «Ο ESM αποτελεί πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της νομισματικής ένωσης και του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Λειτουργεί ως σύστημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση του ευρώ. Τέσσερις από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι σαφείς ιστορίες επιτυχίας. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ομάδα αυτή, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ