ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s : Το χρέος της Ελλάδας είναι σε βιώσιμο μονοπάτι

Moody’s : Το χρέος της Ελλάδας είναι σε βιώσιμο μονοπάτι
EUROKINISSI

Την θέση πως η Ελλάδα έλαβε σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της, κάτι που συνιστά πιστωτικά θετικό γεγονός, διατυπώνει ο οίκος Moody’s σε ανάλυσή του. Όπως αναφέρει, το Eurogroup προσέφερε στην Ελλάδα σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, που εξασφαλίζει ότι η χώρα έχει πολύ περιορισμένες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στη βάση αυτή ο οίκος περιμένει η συμφωνία να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να χρηματοδοτείται με διατηρήσιμο τρόπο από τις αγορές.

«Θεωρούμε το πακέτο σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από τη βαθιά κρίση κυβερνητικού χρέους, οικονομίας και τραπεζών.

Η χώρα θα υπόκειται σε πολύ πιο στενή επιτήρηση από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βγήκαν από πρόγραμμα, και αυτό προσφέρει περισσότερη εξασφάλιση ότι οι αρχές θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Την ίδια στιγμή, οι πιστωτές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση να στηρίξουν την Ελλάδα, με τη μορφή επιπρόσθετης ελάφρυνσης μετά το 2032, αν αυτό απαιτηθεί. Θυμίζει ότι το βασικό μέρος της συμφωνίας στο Eurogroup αφορά τη δεκαετή επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του δεύτερου προγράμματος, δηλαδή τα δάνεια του EFSF, που συνολικά ανέρχονται σε 130,9 δισ. ευρώ.

Η πρώτη ωρίμανση μεταφέρθηκε για τον Φεβρουάριο του 2033. Οι πληρωμές τόκων επίσης μετατέθηκαν κατά δέκα χρόνια, δίνοντας στην κυβέρνηση μια μακρά περίοδο πολύ μέτριων χρηματοδοτικών αναγκών, όπως φαίνεται και στο γράφημα, και αυτό, σημειώνει, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές τα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στη δημιουργία σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, που εξασφαλίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται να βγαίνει στις αγορές όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αναμενόταν, 24,1 δισ. ευρώ (10% του προβλεπόμενου για το 2018 ΑΕΠ), καλύπτοντας τις ανάγκες για σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η Moody’s πιστεύει ότι η ενισχυμένη εποπτεία εξασφαλίζει πως οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα αναστρέψουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι αξιολογήσεις θα είναι τριμηνιαίες αντί εξαμηνιαίες, όπως στις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα. Παράλληλα, υπάρχουν δύο ακόμα μικρότερες ρυθμίσεις στο χρέος: η επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και η ακύρωση της αύξησης επιτοκίων σε μία από τις σειρές ομολόγων του EFSF. Σχετίζονται με όρους και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, με τους οποίους οι πιστωτές πιστεύουν ότι θα προσφερθεί περαιτέρω κίνητρο στην Ελλάδα να παραμείνει εντός τροχιάς.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει η έκθεση, δεν θα μετέχει στο πρόγραμμα, αλλά θα μείνει τεχνικός σύμβουλος, κάτι που θα καθησυχάσει τις πιστώτριες χώρες. Περιμένουμε, γράφει η Moody’s, από το ΔΝΤ να αντανακλαστεί η νέα ελάφρυνση χρέους και τη σημαντικά καλύτερη της αναμενόμενης δημοσιονομική απόδοση στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα κάνει τις επόμενες εβδομάδες.

Αν και η πρόταση να συνδεθεί το χρέος με την ανάπτυξη δεν είναι στη συμφωνία, οι πιστωτές ξεκάθαρα δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση, αν χρειάζεται, μετά το 2032. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με το υφιστάμενο πακέτο πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι σε βιώσιμο μονοπάτι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ