ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Στα 905 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

Φορολογικές δηλώσεις: Στα 905 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών
PIXABAY

Στα 905 ευρώ ανέρχεται ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών που έχουν διευθετηθεί από το Taxisnet μέχρι σήμερα γεγονός που αποτυπώνει το βάρος των επιβαρύνσεων που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι.

Είναι ενδεικτικό πως έως σήμερα 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις είναι χρεωστικές με περίπου 1,4 εκατομμύρια φορολογουμένους να καλούνται να πληρώσουν φόρο άνω του 1,3 δισ. ευρώ!

Και αυτό το κομμάτι των φόρων είναι μόνο ένα μικρό μέρος των επιβαρύνσεων με τις οποίες θα έλθουν αντιμέτωποι εκατομμύρια φορολογούμενοι τις επόμενες 200 ημέρες. Από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι που πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η Τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι..

Επίσης, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα έχει προαναγγείλει ήδη φοροαπαλλαγές 700 εκατ. ευρώ για το 2019.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωστοποίησε πως μέσα στον Ιούλιο θα επιδώσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μελέτη για το πού θα στοχεύουν οι συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση των κοινωνικών εισφορών κ.λπ.) προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Αυτή η εξέλιξη είναι εν πολλοίς ενθαρρυντική εάν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος Έλληνας εργάζεται τις 198 ημέρες από τις 365 ημέρες του χρόνου μόνο και μόνο για να εξοφλήσει φόρους και εισφορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ