ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ ανοίγει τα χαρτιά του για χρέος και οικονομία

Το ΔΝΤ ανοίγει τα χαρτιά του για χρέος και οικονομία
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στην προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα ενημέρωση Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να βγουν ειδήσεις για την Ελλάδα, καθώς αυτές αναμένονται αύριο οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η «καταληκτική δήλωση» (Concluding Statement) του Ταμείου για την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα.

Η εν λόγω δήλωση που θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν θα περιγράφει τα προκαταρκτικά πορίσματα του ελέγχου που διενήργησε το κλιμάκιο του Ταμείου.

Με βάση αυτά τα προκαταρκτικά πορίσματα το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα καταρτίσει την τελική του έκθεση, η οποία αφού λάβει την έγκριση της διοίκησης του οργανισμού, θα υποβληθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου προς συζήτηση στο τέλος Ιουλίου.

Σε αυτή την τελική έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα θα εμπεριέχεται και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου, αφού πρώτα εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Πάντως, μια πρώτη εικόνα για το πως αποτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, αλλά και τι προβλέπει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα δημοσιονομικά και τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα δοθεί με την «καταληκτική δήλωση» του Ταμείου.

Να σημειωθεί πως η τελευταία έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα που είχε δημοσιοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή πριν 16 μήνες και είχε συνταχθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου δεν είχε τύχει θετικής υποδοχής ούτε από την ελληνική κυβέρνηση ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Στουρνάρα να διατυπώνουν μια σειρά από επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η νέα έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται πιο μετριοπαθής και πιο ρεαλιστική σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση που χαρακτηρίσθηκε από τις αστοχίες σε μια σειρά προβλέψεων και προβολών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ