ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Στο τέλος Ιουλίου η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Στο τέλος Ιουλίου η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
IMF Staff Photograph

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται σε αυτά και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, όταν και το τελικό κείμενο της έκθεσης συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Στην αναφορά αυτή προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΔΝΤ.

Ο Ράις χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» τις αποφάσεις του Eurogroup και είπε πως αποτελούν αναγνώριση των τεραστίων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Στη βάση αυτή επανέλαβε τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την παρελθούσα εβδομάδα από το Λουξεμβούργο, η οποία τόνισε πως τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup θα περιορίσουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, εξελίξεις που είναι και οι δύο θετικές.

Στο σημείο αυτό ο Ράις ερωτήθηκε για το τι θεωρεί το Ταμείο μεσοπρόθεσμο και τι μακροπρόθεσμο, αλλά δεν τοποθετήθηκε για το χρόνο που το χρέος θεωρείται βιώσιμο.

«Θα ήθελα να παραπέμψω στην έκθεση του άρθρου 4 που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και η οποία θα αναφέρει τι είναι μεσοπρόθεσμο και τι είναι μακροπρόθεσμο», είπε.

Ο ίδιος στο σημείο αυτό τόνισε πως η Κριστίν Λαγκάρντ την παρελθούσα εβδομάδα χαιρέτησε τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν δεν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε πως οι συζητήσεις του κλιμακίου του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές για την έκθεση του άρθρου 4 θα ολοκληρωθούν αύριο και πως ο Πίτερ Ντόλμαν θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι μέρος της έκθεσης δεν θα δημοσιοποιηθεί αύριο αλλά όταν η έκθεση πάει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. «Θα περίμενα αυτό να γίνει στο τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου», είπε ο Ράις.

Ερωτηθείς για τη μορφή της μετά - προγραμματικής εποπτείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα το στέλεχος του Ταμείου ανέφερε πως ουσιαστικά με αυτό τον έλεγχο θα εξετάζεται η «εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί». Διευκρίνισε δε πως παράλληλα σε ετήσια βάση θα καταρτίζεται και η έκθεση του άρθρου 4.

Ο Ράις ανέφερε και στο σημείο αυτό τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πως το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένο στο να υποστηρίξει την Ελλάδα στη διατήρηση της οικονομικής της ανάκαμψης και στην επίτευξη ισχυρότερης ανάπτυξης στην περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα, όπως συμβαίνει με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

«Το ΔΝΤ μεριμνά να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και θέλουμε να είμαστε όσο υποστηρικτικοί γίνεται», είπε ο Ράις και προσέθεσε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο και όλοι το σεβόμαστε αυτό. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μπροστά. Υπό την οπτική αυτή το ΔΝΤ θα στηρίξει αυτή την πρόοδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ