ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους έως 20,959 δισ. ευρώ βλέπουν οικονομολόγοι

Μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους έως 20,959 δισ. ευρώ βλέπουν οικονομολόγοι
EUROKINISSI

Αξιολογώντας τις αποφάσεις του Eurogroup ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος εκτίμησε χθες πως το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 24,1 δισ. ευρώ δεν είναι τίποτε άλλο από μια υβριδική προληπτική γραμμή διετούς διάρκειας.

Σε εκδηλωση του Κύκλου Ιδεών τόνισε πως η «παραλλαγή» διευκόλυνε τους Γερμανούς καθώς δεν θα χρειαστεί να την εγκρίνουν δύο φορές στο Κοινοβούλιό τους, συνοδεύεται από όρους, εποπτεία όπως η «κανονική» προληπτική γραμμή, αλλά με απώλεια της φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Στη χθεσινή συνάντηση του Κύκλου Ιδεών, ο οικονομολόγος Γιώργος Στρατόπουλος και ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης ανέλυσαν βασικές πτυχές της συμφωνίας.

Από την ανάλυσή τους προκύπτει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του δημόσιου χρέους από 9,5 έως 20,959 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις παραδοχές επιτοκίων) όταν η ελάφρυνση μέσω του PSI του 2012 ήταν 90 δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Επιπλέον, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) του ESM έχει πολύ υψηλό βαθμό ευαισθησίας, καθώς εάν οι παραδοχές μέσης ανάπτυξης 1% υποχωρήσουν κατά δύο δέκατα, στο 0,8%, και τα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060 υποχωρήσουν στο 1,5%, τότε όλο το σχήμα «βιώσιμου», κατά τον ESM, χρέους τινάζεται στον αέρα (δημόσιο χρέος στο 234,8% του ΑΕΠ το 2060).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ