ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Οι δικαστικές εκκρεμότητες επηρεάζουν τις αποφάσεις

Alpha Bank: Οι δικαστικές εκκρεμότητες επηρεάζουν τις αποφάσεις
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα στελέχη της Alpha Bank, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ενήργησαν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτρης Μαντζούνης. Μιλώντας στη γενική συνέλευση επεσήμανε ότι για όλες τις επίμαχες υποθέσεις η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει διαπιστώσει κάποια παρατυπία. Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε, η τραπεζική συνιστά ανάληψη ρίσκου, και εφόσον οι όποιες κινήσεις είναι σύννομες με τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο ποινικών διώξεων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αναφέρεται καταρχάς στην υπόθεση της Πήγασος, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης χορηγήσεων δανείων και μη ρευστοποιήσεων καλυμμάτων προς εξόφληση δόσεων. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως είπε, η ΤτΕ έχει αποφανθεί ότι η πρακτική της τράπεζας ήταν συνεπής με τις πρακτικές που εφαρμόζονταν και τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στο 2008 όταν στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι προτίθενται να πουλήσουν μετοχές της τράπεζας για να εξοφλήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις.Το τότε Δ.Σ. τους απαγόρευσε εκτιμώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στους καταθέτες της τράπεζας. Στη συνέχεια όμως όταν το Δ.Σ ήρε την απαγόρευση και ενώ η τιμή της μετοχής είχε υποχωρήσει σημαντικά, προχώρησε σε μερική αποζημίωση της ζημίας που είχαν υποστεί τα συγκεκριμένα στελέχη. Για την περίπτωση αυτή ζητήθηκε έλεγχος από την ΤτΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε καμία παράβαση και δεν παραβιάστηκε κανένας κανονισμός. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Η τρίτη υπόθεση, η οποία θα κριθεί στα δικαστήρια, αφορά την υπόθεση του "ΔΟΛ" και συγκεκριμένα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον τότε ιδιοκτήτη για την απόκτηση μετοχών του ΔΟΛ και τα οποία ήταν πλήρως καλυμμένα (στο 160%). Επίσης, για τη μη ρευστοποίηση καλυμμάτων το 2010 και για τη χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης δανείων της επιχείρησης το 2012. Και σε αυτή την περίπτωση η ΤτΕ δεν έχει εντοπίσει καμία παρέκκλιση από τους κανονισμούς.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Δημήτρη Μαντζούνη έγινε καθώς ο ίδιος δρομολογεί τις διαδικασίες αντικατάστασής του. Στη βάση αυτή μιλώντας στους μετόχους τόνισε πως για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου η καλύτερη επιλογή θα είναι ένα στέλεχος μέσα από την τράπεζα. «Όταν είσαι μια τράπεζα 140 χρόνων τότε μπορείς να εκπαιδεύεις σωστά και τα κατάλληλα στελέχη», είπε.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των ανώτατων στελεχών της Alpha καθιστούν αμφίβολή την καταλληλότητα τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), καθώς δεν διαθέτουν την καταλληλότητα (fit and proper) και την «φήμη» (reputation) στη βάση των νέων κοινοτικών οδηγιών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ