ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο
REUTERS

Την προειδοποίηση πως οι εμπορικές πολιτικές που έχουν αναγγείλει οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την αμερικανική οικονομία, να πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων και να υπονομεύσουν το δίκαιο και ανοιχτό εμπόριο, απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια αξιολόγηση του για το άρθρο 4, το ΔΝΤ καλωσορίζει την ισχυρή επίδοση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις ευνοϊκές μακροπρόθεσμες προοπτικές, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί, η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός υπό έλεγχο. Την ίδια στιγμή ωστόσο τονίζει πως έχουν εμφανιστεί αδυναμίες, μεταξύ των οποίων η άνοδος του χρέους, οι εμπορικές εντάσεις και η εισοδηματική ανισότητα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναγνωρίζουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση και η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά, αλλά υπογραμμίζουν πως στην τρέχουσα φάση του επιχειρηματικού κύκλου η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να αυξήσει τα ρίσκα και τις αβεβαιότητας μεσοπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, προειδοποιούν ότι η προκυκλικότητα του προϋπολογισμού και η φορολογική πολιτική θα επηρεάσουν δυσμενώς το δημοσιονομική έλλειμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παράλληλα, χαιρέτισαν τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed, ενώ προέβλεψαν ότι δεδομένης της μεγάλης δημοσιονομικής τόνωσης η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια με πιο γρήγορο ρυθμό.

Τα μέλη του ΔΣ. του Ταμείου εξέφρασαν σημαντικές ανησυχίες ότι οι εμπορικές πολιτικές που έχουν αναγγείλει οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την αμερικανική οικονομία, να πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων και να υπονομεύσουν το δίκαιο και ανοιχτό εμπόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του ΔΣ κάλεσαν τις αμερικανικές αρχές να συνεργαστούν με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για την μείωση των εμπορικών φραγμών και την επίλυση των εμπορικών διαφωνιών χωρίς την καταφυγή σε επιβλαβείς μονομερείς πράξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ