ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος σε παροχές και αντίμετρα, χωρίς μείωση των συντάξεων

Τέλος σε παροχές και αντίμετρα, χωρίς μείωση των συντάξεων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 θα χρηματοδοτήσει τα λεγόμενα αντίμετρα του ίδιου έτους ύψους 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πηγές των θεσμών, εάν για οποιοδήποτε λόγο η περικοπή του τμήματος της προσωπικής διαφοράς κυρίων και επικουρικών συντάξεων αναβαλλόταν ή ανακαλούταν, τότε δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και τα αντίμετρα.

Στη βάση αυτή μια σειρά από εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο και θα αποκρυσταλλωθούν στην 83η ΔΕΘ θα υλοποιηθούν μόνον εάν προχωρήσει η μείωση των συντάξεων.

Σε αυτές τις παροχές περιλαμβάνονται το «μέρισμα» κοινωνικής αλληλεγγύης που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα καταβάλει η κυβέρνηση σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη στο τέλος του έτους, οι εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις 700 -750 εκατ. ευρώ που ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί πως θα αποτυπωθούν πιο συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τα ψηφισμένα από το 2017 «αντίμετρα» για την στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας, αλλά και της πρόνοιας.

Δεδομένου ότι η επόμενη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη μετά- προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος θα γίνει τον Οκτώβριο - δηλαδή μετά την ΔΕΘ- πολλές από τις παροχές που ενδεχομένως θα κάνει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να μην υλοποιηθούν εάν οι δανειστές κρίνουν πως θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επομένου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί με τις χθεσινές δηλώσεις του επί αθηναϊκού εδάφους, ξεκαθάρισε πως οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Προανήγγειλε δε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικουρήσει την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο, ώστε να καταρτίσει ένα πειστικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που θα παρουσιαστεί και θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου τον προσεχή Νοέμβριο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ