ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο επενδυτές στην τελική φάση για τα ΕΛΠΕ

Δύο επενδυτές στην τελική φάση για τα ΕΛΠΕ

Τα δυο φαβορί, η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore, περνούν στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έκανε γνωστά χθες, για τεχνικούς λόγους, μόνο τα ονόματα των εταιρειών που αποκλείστηκαν από τον επόμενο γύρο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το Ταμείο ακολούθησε αυτήν την τακτική καθώς απομένουν κάποιες τεχνικές εγκρίσεις ως προς τα δύο σχήματα που προκρίνονται στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Η ολλανδική Vitol έχει οκτώ διυλιστήρια, έσοδα 181 δισ. δολάρια και καθημερινή εμπορία 7 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Η ελβετική Glencore παρουσιάζει πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, τα ορυκτά και τα commodities.

Η Glencore τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει έλθει αντιμέτωπη με δικαστικές έρευνες αναφορικά με δραστηριότητές της σε χώρες.

Μάλιστα, χθες έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της ότι έλαβε κλήτευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία και έγγραφα συμμόρφωσης με την αμερικανική νομοθεσία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Glencore σημειώνει ότι τα στοιχεία αφορούν τις δραστηριότητες της θυγατρικής της στο Κονγκό, στη Νιγηρία και στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Wall Street Journal» και του Bloomberg, η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 13% χάνοντας πάνω από 7,2 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τους δύο προκριθέντες να επιδιώκουν την απόκτηση των ΕΛΠΕ προκειμένου να την εντάξουν στις δραστηριότητες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ